zondag 16 januari 2011

Bouwdag 4

Hallo,

Na het bouwen van de constructie van de kas zijn we donderdag 13 januari aan de slag gegaan met het plaatsen van het zeil op de kas.

Voordat we daadwerkelijk daaraan konden beginnen dienden er eerst nog enkele resterende voorbereidingen gemaakt te worden. We begonnen 's ochtends met het afplakken van alle ringen in de bamboe stelen. Ondanks dat we deze zo glad mogelijk hadden afgeschuurd en vernist, waren deze toch gevaarlijk voor het zeil, dus hebben we deze allemaal ingerold met tape en plastic lint. Verder moesten er nog enkele verbindingen over worden gedaan met de gegalvaniseerde draad en nog enkele plekken vernist worden.

Halverwege de dag was het dan zover en konden we beginnen met het zeil. We hebben in lengterichting van de kas 2 latten aan elkaar gemaakt, en deze vervolgens in het zeil gewikkeld en vastgetimmerd op de lat. Daarna het geheel (latten plus zeil) oprollen en naar boven brengen waar de houten lat werd vastgetimmerd op de houten planken. Vervolgens werd de rol losgemaakt en het zeil over de kas heen getrokken zodat deze beneden kon worden ingerold en vastgespijkerd.

Het zeil wordt afgemeten naast de getapedte kas.

Het zeil ligt opgerold boven, de lat wordt vastgespijkerd aan de houten planken.

Helaas speelde de wind niet mee, deze leek telkens op te komen wanneer wij ook maar het zeil keken. Desondanks hebben we het zeil geplaatst zoals hierboven beschreven, maar toen het zeil over de kas heen werd getrokken begon het zeil te waaien en moest het versneld worden vastgezet aan de onderzijde. De tweede zijde ging al een stuk beter, de wind was iets minder en de ervaring van de vorige zijde had duidelijk een goed effect. Ook op de kopse zijdes van de kas hebben we het zeil ingewikkeld om een lat en deze vastgespijkerd.

Vervolgens hebben we met touw windverbanden over de kas heen getrokken die het zeil moeten tegenhouden wanneer dit omhoog geblazen wordt door de wind. Ook dit eiste weer meer aandacht dan we bedacht hadden omdat alle raakpunten tussen zeil en touw waar het touw kon gaan schuren afgeplakt moesten worden met tape.

Ondanks dit alles is de kas aan het einde van dag 4 klaar, althans de buitenkant ervan. In de kas moeten nog schaduwgaas, zaaibakken, en andere zaken worden geplaatst, dat is werk voor komende week. Opnieuw moeten we erkennen dat dit zonder de enorme hulp uit het dorp niet mogelijk zou zijn geweest.

Het eindresultaat van dag 4

De bouw van de kas heeft ons in laten zien dat we erg blij zijn ervoor gekozen te hebben daadwerkelijk een exemplaar te bouwen, in plaats van slechts een ontwerp en bouwplan te maken. We zijn de afgelopen week allerlei (kleine maar ook verrassend veel grote) praktische zaken tegengekomen die we van tevoren nooit bedacht zouden kunnen hebben, maar wel erg belangrijk kunnen zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld bij het inrollen van de lat gemerkt dat dit erg lastig is om dit volledig recht te doen, zeker omdat de wind in het zeil stond. Daarom hebben we op het einde, volgens aanraden van de buurtbewoners, blokjes tussen de planken en de lat geplaatst op plekken waar het zeil niet strak genoeg stond. Dit is slechts een voorbeeld, maar zijn zaken die erg belangrijk zijn in de daadwerkelijke bouw van de kas. Het is voor ons mooi om te merken dat de bouwtechnische achtergrond zoals we die geleerd hebben soms toch niet toereikend is.

Vrijdag 14 januari hebben we de bouwers vrij gegeven en zijn we naar Paramaribo gegaan om daar nog wat spullen voor onze kas te kopen. We hebben de pomp, wat leidingen en de kranen gekocht, nu is het alleen nog wachten op de graafmachine voor het gat te graven dat voor irrigatie gebruikt zal worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers