maandag 10 januari 2011

Materialen verzamelen

Hallo!

De afgelopen dagen zijn we druk geweest met het opstarten van de bouw van de kas. Vereiste voordat de bouw kon beginnen waren het verzamelen van de materialen en het inwinnen van informatie over bouwen met bamboe, zoals de boven-constructie van onze kas heeft.

In het district Marowijne wordt vrijwel niets met bamboe gebouwd. Geheel Suriname kent zelfs slechts sporadisch een toepassing van bamboe. Via meneer Wongsowikromo, de coördinator Oost van het LVV, zouden wij toch met mensen die kennis hebben van bouwen met bamboe in contact komen. Daartoe gingen we donderdag 6 januari naar Paramaribo, maar helaas is het niet meer gelukt met deze mensen te spreken. We zullen het voor de bouw dus moeten doen met de weinige kennis van het internet en ons eigen inzicht.

Het verzamelen van de materialen ging voorspoediger. In Paramaribo moesten we nog enkele materialen verzamelen, zoals een durotank, schaduwgaas en het plastic zeil voor de kas. Op vrijdag 7 januari hebben we voor deze materialen geshopt in verschillende bouwmaterialenwinkels en alles achterin de vrachtwagen van Broeder Patrick gehesen. Dit transport hebben we geregeld via de Weslyaanse Gemeente om de kosten te kunnen drukken.

Zaterdagochtend 8 januari zijn we weer terug naar Moengo gegaan, en vervolgens naar Pelgrimkondre gereden met meneer Dijkman, vergezeld door Isabelle, Quirijn en Geertje. Met dit gezelschap plus broeder August, een van de leden van de werkgroep, zijn we bezig geweest met het kappen van de bamboe. Isabelle, Quirijn en Geertje hielpen mee met het schoonmaken, schuren en vernissen van de bamboe stelen, wat nog een behoorlijke klus bleek te zijn. Bij zonsondergang waren alle bamboe stelen gekapt, ontdaan van knobbels en oneffenheden, schoongemaakt en geschuurd, helaas waren er slechts 2 gelakt.

Het kappen van de bamboe. 
Het team, v.l.n.r.: Broeder August, Meinou, Geertje, Isabelle, Meneer Dijkman en Quirijn.

Zondagmiddag 9 januari zijn we daarom met z'n 2'en teruggekeerd naar Pelgrimkondre om het vernissen af te maken. Zelfs met hulp van broeder August duurde het de hele dag om alle bamboe stelen gelakt te krijgen. We hebben met onze taxichauffeur ook de zware wallabapalen naar de bouwplaats vervoerd.

De Wallaba palen liggen klaar voor gebruik

Alle elementen voor de bouw van de kas waren zo verzameld, de bouw kon beginnen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers