maandag 10 januari 2011

Bouwdag 1

Hallo,

Vandaag zijn we gestart met de bouw van de kas! Vanochtend hebben we eerst nog wat laatste aankopen gedaan, maar daarna naar Pelgrimkondre vertrokken.

We hadden eerder al globaal de vorm van de kas uitgezet, Broeder Hari heeft vanochtend het gras gemaaid zodat we een goed overzicht op het stukje land kregen. Daarna zijn we, na inspectie van de gelakte bamboe stelen, begonnen met het uitzetten van de plaatsen van de wallaba palen, die het onderste deel van de kas zullen gaan vormen. Dit gebeurde met touw en ter plekke gekapte stokjes. Een grappig detail was dat Broeder Hari graag wilde dat we de kas iets zouden opschuiven, het bleek namelijk dat een van de gaten voor de wallaba palen precies op de plek van een vroeger toilet zou moeten worden gegraven.

Het uitzetten van de kas

Daarna zijn we met z´n drieen, meneer Dijkman, Meinou en Rick, gaan graven op de plekken waar de wallaba palen zouden komen staan, zodat ze stevig in de grond zullen staan. Dit kostte echter meer werk dan gedacht omdat de grond erg taai en zwaar is, waardoor het scheppen een zware taak maakte, vooral op het onbeschutte terrein in de brandende zon. Niet veel later kwamen broeder August en broeder Hari ons team versterken.

Het team vandaag: v.l.n.r. Broeder Hari, meneer Dijkman en broeder August

Nadat de gaten op de juiste plekken gegraven waren hebben we de wallaba palen in de gaten gezet en toegedicht met zand. Als eerste plaatsten we de 4 meter lange palen die het midden gaan vormen van de kas, dit ging vrij vlot, tot we bij de laatste paal zagen dat deze gespleten was en niet bruikbaar voor onze kas. Toen de mannen dit zagen begonnen ze meteen met het maken van een nieuwe door de oude op een bepaalde manier te bewerken met kettingzaag en houwer, en er een tweede wallaba paal bij te halen die hetzelfde lot onderging. En dan, een kwartiertje later hadden we weer een perfecte paal voor onze kas.

De eerste rij afgerond

Het plaatsen van de overige kleinere wallaba palen (2,5 meter) ging voorspoedig en rond 3 uur stonden alle palen in de grond in de juiste positie.

Het eindresultaat voor vandaag


Als afsluiter een moment van hulde en dank: de werklust van de mannen, meneer Dijkman, Broeder Hari en Broeder August, was niet te temmen! Deze mannen, ondanks dat 2 van hen al op leeftijd zijn, werkten de gehele dag in de zon, aan een stuk door en harder dan dat het ons lukte. Ze sjouwden en tilden met gemak de zware wallaba's en spitten 2 gaten in de tijd dat wij er een af kregen. Hoewel een zware dag vandaag hopen we morgen opnieuw op hen te kunnen rekenen, dan zullen we de bamboe gaan plaatsen op de wallaba palen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers