donderdag 16 december 2010

Ontwikkelingen van de kas

Hallo,

De gesprekken overal (zie bericht hieronder)  hebben natuurlijk ook effect gehad op de kas, zowel qua ontwerp als qua gewassen en voedingsstoffen. Meerdere mensen hebben meerdere meningen en het ontwerp is al zo'n 10 keer aangepast, maar bij deze een update van de vorderingen.

Het ontwerp van de kas was eerst een simpele tunnel, werd toen na het gesprek met Grace del Prado en enkele leveranciers aangepast tot een verhoogde tunnel, en is nu weer terug bij een simpele dakconstructie, zonder boog. De eerste overgang had te maken met de hitte in de kas, de tweede kwam voort uit het ontwerp van de Surisombra kas, en de toepassing van andere materialen. Tevens werd ons verteld bij het LVV in Commewijne dat het transparante zeil een enorme kostenpost was, wat het ontwerp veranderd tot een dat perfect aansluit bij de afmetingen van het zeil.

De materiaalkeuze was eerder PVC buizen en hout van de handelaar, maar dit was behoorlijk prijzig, vandaar dat de materiaalkeuze is veranderd tot Wallappa palen en bamboe, beide lokale materialen die de mensen kennen en in de omgeving groeien. Wallappa is een hardhout dat veelvuldig wordt toegepast en verkocht in de omgeving, het is enorm stevig, goedkoop en blijft, zelfs onbehandeld, jarenlang goed. We hebben de palen die we nodig hebben voor de kas reeds besteld bij een persoon uit het dorp Dantapoe, dus binnen het projectgebied. De bamboe groeit in Pelgrimkondre, wat daar vrij omgehakt kan worden. Bamboe groeit erg snel en de plant is enorm taai, waardoor de schade aan het milieu beperkt blijft. Hoewel dit materiaal nog niet veelvuldig wordt toegepast in de omgeving willen we dit gaan gebruiken vanwege haar sterkte en beschikbaarheid, en, mits behandeld met vernis, haar duurzaamheid.

Eerdere ontwerpen omvatte een irrigatiesysteem dat gebruik maakte van het regenwater dat opgevangen werd in durotanks. Een bezoek aan diverse bouwwinkels en het goed doorrekenen van de benodigde opslagcapaciteit leerde ons echter dat we voor een oppervlakte van 50 m2 al 4000 gallon (ca. 16.000 liter) moesten kunnen opslaan, wat een groot prijskaartje en transport problemen met zich meebrengt. Bij meneer Hendrik Pinas, Gavin LePita en bij meneer Krommo van het LVV zagen we irrigatie door middel van een gegraven gat waarin grondwater bleef staan, wat dan opgepompt werd. We hebben ons ontwerp aangepast en zullen ook van dit systeem gebruik gaan maken. Hoewel het misschien de universele bruikbaarheid van het ontwerp schaadt, grondwater is niet overal op haalbare diepten aanwezig, hebben we hiervoor gekozen omdat het goedkoper is en zo een waterbron ontstaat die genoeg water levert om niet alleen de kas van water te voorzien in de droge tijd maar ook naastgelegen landbouwgrond zou kunnen irrigeren. In het ontwerp is evengoed een (kleine) durotank geplaatst. Deze wordt vol gepompt met het water uit het reservoir, en zorgt er zo voor dat de pomp niet de gehele tijd aan hoeft te staan en bij het ontbreken van stroom of benzine men 2 dagen vooruit kan. De toepassing van een benzinepomp zou voor een particuliere boer goed zijn, maar omdat het prototype voor een basisschool is maken we gebruik van een elektrische pomp omdat er dan geen benzine aangevoerd hoeft te worden. Door de pomp te koppelen aan het zonne-energie systeem van mede studente Isabelle kunnen we zorgen voor een zekere stroomvoorziening.

Woensdag 15 december hebben we Latam Trade bezocht, een groothandel in landbouwartikelen en tevens de enige importeur van het benodigde UV-bestendige transparante landbouwzeil voor de kas. Hier werden we aangenaam verrast, enerzijds omdat het zeil in kosten mee bleek te vallen en anderzijds met een enorme klantvriendelijkheid waardoor we van alles te weten zijn gekomen over zaden en meststoffen.
Met deze informatie hebben we (wederom) een nieuwe begroting gemaakt, de kosten van de kas zullen voor dit ontwerp 6350,- SRD bedragen, zo'n 1600 euro. Mocht u de begroting in willen zien, mailt u ons dan even.

Wat betreft de gewassen hebben we meerdere tips gekregen van vrijwel iedereen die we gesproken hebben. Van cash crops als kruiden en medicinale gewassen geopperd door Wim van de Weg en siervruchten volgens Grace del Prado tot alle Surinaamse groentes als antroewa en kouseband volgens mevrouw Hegeman. Natuurlijk zijn er ook vele gewassen die meerdere keren genoemd werden. De mensen uit de omgeving, de D.C., dhr. Krommo van het LVV uit Moengo en het schoolhoofd van de Leitzelschool zijn mensen uit de omgeving, en zij vertelde allen dat tomaten en kolen goed zouden zijn voor in de kas. Meneer Wongso en meneer Krommo voegden beide komkommer, en paprika als experiment aan het lijstje toe. Bij Latam Trade hebben we de enkele zaden getipt gekregen van sterke soorten binnen de gekozen gewassen. Hiermee zullen we in overleg een keuze maken voor de uiteindelijke gewassen. Tevens hebben we bedacht om een nurcery te maken in de kas waarin we plantjes laten ontkiemen in kleine cups gevuld met aarde. Deze plantjes zijn kwetsbaar, en dus enorm geschikt om in een kas te verbouwen. Ontkiemde plantjes kunnen dan worden overgeplant naar de kas, maar ook worden verkocht aan boeren uit de omgeving.

Met al deze informatie komen we tot een volgende ontwerp, maar dit staat uiteraard nog niet vast..




De kolommen hierin zijn van Wallappa, de dakliggers van bamboe. In de afbeelding staan overigens in lengterichting 3 overspanningen op 4 kolommen, dit is alweer gewijzigd naar 4 overspanningen op 5 kolommen. De zijkanten zullen worden afgedekt met gaas en het plastic zeil tegen indringing van dieren en inwaaien van regen. Het donkere zeil is schaduwgaas dat de kiemplantjes in de nurcery zal beschermen. 

De lengte bedraagt 10 meter, de breedte is 7 meter. De kas is aan de zijkant 2 meter hoog, in het midden is hij 3,5 meter hoog. De kas heeft in het midden op het hoogte punt een ventilatieopening voor het afvoeren van de hete lucht. 

Bij onze activiteiten van de komende weken zal de nadruk liggen op de vorming van de werkgroep die de kinderen gaan begeleiden  bij het telen in de kas en het organiseren van lessen en trainingen. Hiervoor zijn de voorbereidingen en afspraken al deels gemaakt. Tijdens de kerstvakantie periode zullen we aan het werk blijven, zij het op een lager pitje omdat de mensen uit de omgeving ook vakantie hebben. 

Genoeg voor vandaag lijkt me zo, bij vorderingen hoort u weer van ons. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers