donderdag 16 december 2010

Afspraken

Hallo,

De afgelopen 10 dagen is het wat stil geweest op de blog, maar bij deze weer een update over de vorderingen van ons project. We hebben afspraken gehad met het schoolhoofd, de district commissaris en de onderwijsinspecteur en hebben het 5e dorp van het projectgebied bezocht, Dantapoe.

Op woensdag 8 december bezochten we Dantapoe, een dorpje dat alleen bereikbaar is per boot vanaf Pelgrimkondre. Broeder Hari van Pelgrimkondre bracht ons met zijn korjaal naar het afgelegen dorpje, dan ongeveer 20 minuten varen is. We kregen een rondleiding door het dorp en bezochten een kostgrondje van een vrouw die daar Chinese tayer en pomtayer verbouwde, wederom grotendeels voor eigen gebruik. Het kostgrondje was net opengekapt, zoals te oordelen van de foto was het een enorm werk geweest, iets dat met ons kassensysteem niet langer nodig is. Bij het verlaten van het kostgrondje begon het plots enorm hard te regenen wat het hele dorp blank zette. We schuilde samen met wat omstanders in een overkapping wat de keuken bleek te zijn van een van de inwoners. Erg opvallend was overigens dat veel van de inwoners van Dantapoe bezig waren met vissen of visnetten bij hun huizen hadden hangen. Dit hadden we in de andere dorpen nog niet zoveel gezien. Door de ligging van Dantapoe, stroomopwaarts ten opzichte van Pelgrimkondre en amper dorpjes verderop de rivier, was het goed vissen in de Cottica rivier.

Na ons reisje naar Dantapoe keerde we per korjaal terug naar Pelgrimkondre, waar we tot onze verbazing enkele kleintjes met een korjaaltje bezig zagen. In Dantapoe hadden we ook al schoolkinderen gezien die niet op school zaten. Dit bleek zo te zijn omdat de mensen die met de schoolboot varen aan het staken waren omdat de overheid hen niet uitbetaalde. Dit zorgde ervoor dat enkele dappere schoolkinderen van een jaar of 8 zelf met een kleine korjaal de tocht gingen maken, wat al peddelend zeker een uur in beslag ging nemen. We verbaasden ons over het schrille contrast met Nederland, waar de schoolkinderen bij een klein beetje regen door de ouders met de auto naar school worden gebracht... Dit geeft toch blijk dat kinderen graag naar school gaan hier.

We hadden dezelfde dag ook nog een afspraak met Rinolda Botho, het schoolhoofd van de Leitzelschool. Met haar spraken we over de inpassing van de kas in haar lessen. De leerlingen hebben namelijk 1 uur per week tuinarbeid, waarin ze normaal een wandeling maken of eerder in het schooltuintje werkten. De school wilde ook wel een bijdrage leveren voor het kassensysteem via een kleurplatenactie of iets dergelijks, Rinolda zou overleggen met haar collega's over de mogelijkheden.

Die avond zijn we dan eindelijk bij de District Commissaris (DC) langsgeweest. Bij aanvang van ons project van hij helaas met verlof, en daarna was hij zo druk dat hij geen tijd voor ons had, maar nu lukte het dus eindelijk een afspraak met hem te maken. De DC is eigenlijk een soort premier in Marowijne, hij is baas over de ministeries werkzaam in het district. Hij gaf ons adviezen over de gewassen en de materialen van de kas, zo vertelde hij dat het hem leek dat er in de kas tomaten, kolen en wellicht paprika's verbouwd moesten worden en het gebruik van bamboe in het ontwerp een nieuw iets is in de omgeving, omdat het eigenlijk alleen voorkomt in de Javaanse cultuur. Hij raadde ons ook aan langs te gaan bij STEPS in Moengo, een stichting die zich ook bezig houdt met ontwikkeling van Marowijne, iets wat we al meerdere keren gehoord hebben, maar ondanks meerdere pogingen nog niet gelukt is. Hij vertelde ook over eerdere projecten in Pelgrimkondre die niet goed lukte omdat materialen weg waren of, naar zijn zeggen, mensen niet tijdig dingen gemeld hadden. Tot slot kunnen we wat gereedschappen van hem lenen, zoals een kleine generator, een zaag, een boormachine en een grondboor.

Op donderdag 9 december hadden we een afspraak met de onderwijsinspecteur van Marowijne. Deze heer Clenem had al eerder verzocht dat we langs zouden komen, maar nu kwam het er dus eindelijk van. We hadden een afspraak in Albina, daar is zijn kantoor. We spraken met hem over het onderwijs in het district en hoe ons project erin zou passen, hij vond het project wel interessant, een omgeving vol landbouw leent zich immers voor onderwijs in landbouw, maar vertelde meerdere keren dat het de leerplanning van de school niet in gevaar mag brengen. Daarom moeten we onze plannen in overleg met het schoolhoofd bepalen en dan overleggen met hem. Het concept van een dergelijke schooltuin met educatie werd nog niet op grote schaal toegepast, bij een succes van ons project kan het idee wellicht verspreid worden.We spraken af hem op de hoogte te houden van alles wat  het onderwijs betreft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers