vrijdag 31 december 2010

Diverse bezigheden

Hallo!

Het is even stil geweest op de blog, reden hiervoor is dat we ook graag de vele mooie dingen bezichtigen die het land rijk is. Vandaar dat we de afgelopen twee weken 2 tripjes hebben gemaakt, een naar de rivier Boven-Suriname in centraal Suriname en een trip langs de Cottica rivier vanaf Moengo naar het noorden. Bij deze laatste trip werden we overigens vergezeld door meneer Dijkman en mevrouw Emmie Pinas van het MO-fonds.

Helaas zijn niet alle ervaringen even mooi, op kerstavond zijn we overvallen en is de telefoon van Rick gestolen. We zijn dus niet langer bereikbaar op het nummer +597 8178696, maar alleen op het nummer +597 8178677.

We hebben de afgelopen twee weken natuurlijk wel dingen voor ons project gedaan, zo hadden we op donderdag 16 december een afspraak met de werkgroep economie van Pelgrimkondre. Deze werkgroep wilden wij spreken om afspraken te maken over de verkoop van gewassen en de mogelijke uitbreiding van het project. Helaas kwam slechts 1 iemand opdagen, waardoor de vergadering niet doorging. We hebben wel de kas uitgezet met stokjes op haar toekomstige locatie.

Vrijdag 17 december hadden we een afspraak met alle kapiteins (burgemeesters) van de 5 dorpen rondom Pelgrimkondre. Dit vond plaats in Morakondre omdat Pelgrimkondre geen geschikte ruimte heeft. Helaas troffen we bij aankomst maar 1 persoon aan, en na een uur wachten zijn we de vergadering maar begonnen met 5 mensen, allen uit Morakondre. De vergadering, of krutu in Surinaams, verliep vrij raar, allereerst al omdat de mensen Aukaans spreken en we dus meneer Dijkman nodig hebben als tolk. Wanneer er dan na iedere vraag wat rumoer ontstaat weet je niet wanneer in te vallen want het kan net zo goed nog over je vraag gaan.. Ten tweede kijken mensen je niet aan terwijl je spreekt en staren maar wat in de rondte. Zo lijken ze ongeïnteresseerd. Later bleek echter dat dit hun wijze van communiceren is, en bleken ze wel degelijk geinteresseerd in ons project. Ze hadden het er over om er zelf ook een te plaatsen in Morakondre, ze dachten zelfs na over alternatieve watertoevoer vanuit de kreek. Ze beloofden het idee van de kas verder te vertellen, ook naar de andere kapiteins. Al met al een positieve ervaring dus.

Hierna volgde een periode met trips en kerst, waar we nog enkele vrije dagen hebben besteed aan het zoeken naar een graafmachine die de put kan graven voor de watervoorziening. Ondanks dat de afspraak bijna rond was is het toch niet gelukt voor de jaarwisseling een graafmachine naar Pelgrimkondre te krijgen, we hebben wel de juiste contacten die ons willen helpen in januari gelukkig. We zijn ook nog steeds op zoek naar mensen die ervaring hebben met bouwen met bouwen.

Op woensdag 29 december zijn we begonnen aan de dakgoten voor de Leitzelschool. 's Ochtends hebben we de laatste benodigdheden aangeschaft en een generator en boormachine bij de District Commissaris opgepikt en vervolgens naar Pelgrimkondre gereden. Daar stonden zo'n 4 mensen klaar om ons te helpen. Helaas lukte niet alles zoals we het bedacht hadden, de generator deed het niet en de goten paste niet helemaal goed waardoor we wat creatieve oplossingen moesten verzinnen, maar aan het einde van de dag hing er aan een zijde een dakgoot. Het was leuk om te merken dat de hulp die we hadden het zelf oppikten en afspraken maakten om, zoals gepland, ook aan de tweede zijde de dakgoot op te hangen.

Wij, het steigermateriaal en de nieuwe dakgoot.

De deal over de Wallaba palen wordt gesloten onder toeziend oog van Janke en het schoolhoofd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers