maandag 6 december 2010

Hemelwaterafvoer Leitzelschool

Hallo,

De afgelopen dagen zijn we ook druk geweest met een klein project naast ons kassenbouwsysteem. Het projectje omvat het maken van de hemelwaterafvoer van de Leitzelschool, de basisschool waar ook onze kas zal komen te staan.

De mensen in Pelgrimkondre hebben geen leidingwater, ze vangen regenwater op dak ze via dakgoten in durotanks verzamelen waaruit ze drinken. Dit is normaal een goed systeem, zeker gezien de enorme neerslag van Suriname. Nu is het zo dat er maar 2 tanks staan in het dorp waaruit water gedronken wordt, wat dus betekent dat zowel de gehele school met haar leerlingen als de inwoners van Pelgrimkondre (ca. 20 mensen) aangewezen zijn op deze 2 tanks. De ene tank staat bij het toiletgebouw van de Leitzelschool, en heeft dus maar een zeer beperkt oppervlak, daarnaast is dit water bedoeld voor het spoelen van de toiletten. De andere tank staat bij een onbewoond pand. De andere huizen hebben wel tanks, maar dit water wordt alleen gebruikt voor baden en wassen, niet voor drinken. Dit komt omdat deze tanks via vaste buizen zijn verbonden met de dakgoten waardoor de tanks niet verwijderd kunnen worden voor schoonmaak. Wanneer ze niet schoon gemaakt kunnen worden drinken mensen het water niet.

Het probleem ontstaat in de droge tijd, dan valt er weinig regen en raken de vaten leeg. Mensen moeten dan rivierwater drinken, tegen hun zin in. Er werd ons gewaarschuwd dat wanneer wij een reservoir met goed water naast onze kas zetten deze al snel ten prooi valt van dorstige mensen, wat het gehele systeem zou verprutsen. We merkten op dat er bij de Leitzelschool wel een tank stond, maar dat er ondanks de recente renovatie geen dakgoten aan de school zaten. Na wat rondvragen bleek het budget van de verbouwing op te zijn waardoor de tank er zinloos staat.

We hebben dit aangekaart bij de eigenaar van de school, de Weslyaanse Gemeente, en onze opdrachtgever, stichting STOOM. We hebben toegezegd het drinkwatersysteem werkend te maken, op kosten van de Weslyaanse Gemeente. Inmiddels is er een plan gemaakt en zijn de materialen bij de bouw winkels vergeleken en gekozen. Er moet een nieuwe durotank en dakgoten komen naar Pelgrimkondre, deze zullen we proberen volgende week hierheen te krijgen via transport van de Weslyaanse Gemeente.

Dit klein project geeft ons de kans ons eigen project te beschermen en tevens de Leitzelschool en de inwoners van Pelgrimkondre van drinkwater te voorzien, en geeft ons tevens wat aanzien in het dorp.

De zoektocht naar materialen leerde ons tevens dat het voor ons echte project financieel veel interessanter is geen gebruik te maken van het regenwater maar een put te slaan (lees: een gat te graven met een pomp erin) omdat de watertanks waar het regenwater in opgeslagen zou worden erg duur zijn en moeilijk te transporteren. De mensen in Pelgrimkondre zijn al met het idee bekend, er is een kleine put geslagen die echter te ondiep is omdat deze regelmatig droog komt te staan. We zullen deze optie in ieder geval een kritisch bekijken en een nieuwe afweging maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers