maandag 6 december 2010

Afspraken met LVV

Hallo,

Even  update van de vorderingen van ons project:
Vorige week woensdagavond hebben we een tweede afspraak gehad met Annelies Brinkman, de voorzitter van onderdeel voorlichting van het LVV (ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij). We spraken haar overigens op het terras van een cafe, lekker casual..:P
We kregen van haar 2 zeer interessante boeken, ze beschrijven alle groentes verbouwd in Suriname met hun groei omstandigheden, plantafstand, meststoffen, ziektes, opbrengst, oogstwijze enz. Dit klinkt voor jullie misschien niet zo als een gemis op de boekenplank, maar voor ons is het heel erg handig.

Donderdag gingen we terug naar ons geliefde Moengo, maar wel met een tussenstop bij het ressortkantoor van het LVV van Commewijne in Tamansari, waar we een afspraak hadden met meneer Wongso, de coordinator van het LVV voor het gebied Oost (Marowijne en Commowijne) en meneer Aramand, de leider van het LVV ressortkantoor van Commewijne. Wongso is zelf druk bezig geweest met een kassensysteem genaamd de Surisombrakas, waarvan er 13 door heel Suriname staan. Hij heeft voor het LVV een onderzoek gedaan naar deze kas en hun resultaten. Opmerkelijk is dat de Surisombra in Commewijne de enige is die nog goed functioneert. Meneer Wongso kon ons zo erg veel vertellen over het kassensysteem en wat er beter aan zou moeten dan de Surisombra. Daarnaast vertelde hij ook veel over gewaskeuze, afzetmarkt, benadering van de bewoners en organisatie rondom het telen in de kassen. Hij was enthousiast en vertelde dat hij, wanneer de kas gereed was, trainingen wilde komen geven aan de mensen over het telen in de kas, en ervoor wilde zorgen dat het LVV goed betrokken bleef bij het project. Na het gesprek liepen we door de tuin van het ressortkantoor waar we de (dus nog enige echt werkende) Surisombra kas gezochten. Meneer Wongso en meneer Aramand vertelde over het telen in de kas, de organisatie, en de bouw, erg interessant dus allemaal. Wat overigens meteen opviel is dat de Surisombra belachelijk stevig gebouwd is, er zou enorm veel materiaal op bespaard kunnen worden.


De LVV tuinen te Tamasari, op de achtergrond de Surisombra

In de Surisombra, links tomaat rechts paprika

Vrijdagochtend zijn we meteen weer aan het werk gegaan, we hadden namelijk een afspraak met meneer Kromo, de leider van het LVV ressortkantoor van Marowijne. Meneer Kromo is zelf al jarenlang actief in de omgeving van Moengo, dus kon ook hij ons veel vertellen over hoe we alles aan moeten gaan pakken. De specifieke plaatsgebonden kennis was erg handig, zo vertelde hij bijvoorbeeld dat schelpen toevoegen aan de grond (voor kalk in de grond) erg belangrijk is in dit gebied en welke materialen handig en voorradig waren. Meneer Kromo vond de link met het LVV ook erg belangrijk en wil zich graag inzetten om deze te behouden middels trainingen en toezicht. Hij vertelde ook dat hij op ons verzoek een van zijn woordvoerders wilde plaatsen in de werkgroep die de teelt in de kassen moet gaan begeleiden. Al met al erg positief dus. We liepen na het gesprek ook nog even door de tuinen van dit ressortkantoor waar nog de restanten staan van een Surisombra kas. Alle bedekking is gescheurd en verwijderd en het irrigatiesysteem was kapot. Er wordt nog wel in verbouwd, maar de gewassen zijn enorm beschadigd door het ontbreken van de bedekking en irrigatie gebeurd door middel van een tuinslang. Voor vertrek werden we ook nog even gewezen op de voedingsstoffen voor de grond en het irrigatiesysteem. Weer een leerzaam bezoek dus.

De restanten van de Surisombra in de LVV tuinen te Moengo


In de Surisombra te Moengo, ernstig beschadigde gewassen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers