maandag 22 november 2010

Werkbezoek

Hallo,

Vorige week vrijdag zijn we nogmaals het Patamacca ressort in getrokken, deze keer om de overige dorpen te bezoeken. Onder leiding van meneer Dijkman hebben we Ovia Ollo, Leewane en Morakondre bezocht.

Als eerst gingen we naar het afgelegen Ovia Ollo, dan nog eens op zo'n 8 km van Pelgrimkondre vandaan ligt. Kinderen die in Pelgrimkondre naar school willen moeten eerst 2 km lopen naar het busstation.
Zoals dat hoort gingen we eerst langs de kapitein van het dorp, deze zat met wat bewoners kwak te maken uit cassave. De kapitein leidde ons na een vrouw die met hetzelfde bezig was, deze vrouw mochten we vragen stellen, de antwoorden zouden representatief zijn voor het gehele dorp. Deze vrouw verbouwde vooral cassave en pomtayer op haar grondje, wat overbleef ging naar Moengo. Tevens nog wat groenten voor eigen gebruik, maar wanneer deze op waren aten ze gewoon geen groenten.

Leewane is een klein dorpje langs de doorgaande weg dat bewoond wordt door één familie die zich voornamelijk richt op cassave. Ze hadden een geweldig mooie fabriek gebouwd, maar deze werd helaas niet gebruikt omdat ze de verkeerde ovens hadden aangeschaft.
De ongebruikte cassave fabriek
Kostgrondje langs de weg

Morakondre ligt op 2 kilometer van Pelgrimkondre, opnieuw was het verwerken van cassave tot kwak de belangrijkste activiteit. We spraken ook nog een man die van STEPS 30 geiten had gekregen en daarmee een inkomen had, maar hij stopte nu wegens een andere baan.

Morakondre met rechts de cassave-verwerking

Communiceren is erg lastig omdat de mensen allemaal alleen Aucaans spreken. Meneer Dijkman is de tolk, maar zo wordt een echt lopend gesprek verhinderd. Daarnaast kunnen de boeren erg slecht schatten, en geven ze amper ooit aantallen van oogst en dergelijken.
In alle dorpen was het duidelijk dat het verbouwen van groenten niet in het systeem past. Het gebeurd slechts op zeer kleine schaal, redenen om niet groter te worden zijn er niet echt. De keuze voor cassave en pomtayer is gemakkelijker en simpeler, maar in onze ogen zouden groenten een grote verbetering kunnen geven in de dorpen, zowel voor een inkomen als voor hun eigen gezondheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers