maandag 22 november 2010

Bezoek aan Hendrik Pinas

Hallo,

Vandaag zijn we op bezoek geweest bij de heer Hendrik Pinas. Hij heeft een behoorlijk groot en modern landbouwbedrijf net buiten Moengo opgezet dat we vandaag mochten bezichtigen. Hoewel hij 65 jaar oud is en inmiddels gepensioneerd runt hij het bedrijf.

Het bedrijf is ca. 5 ha groot en biedt werk voor 2 full-timers en meerdere part-timers. Het bedrijf is in vergelijking met de kostgrondjes die we tot nu toe gezien hebben een geoliede fabriek. Meneer Pinas verbouwt hier vele soorten groenten en fruit: antroewa, bananen, boterblad, boulanger, citrus, kool, pepers, prosiri, sopropo en sterappels. Bovendien kan hij het gehele jaar gewassen verbouwen en oogsten door middel van irrigatie uit een meertje dat hij heeft laten graven dat sprinklers over zijn gehele land voedt. Daarnaast houdt meneer Pinas kippen die genoeg mest leveren voor zijn groenten om ze te laten groeien en het land ondanks herhaaldelijk gebruik vruchtbaar houden. Tot onze grote verbazing had hij zelfs een klein overdekt gedeelte (kas) met schaduwgaas waar hij plantjes in plastic bekertjes laat ontkiemen om ze vervolgens over te planten naar de gewone grond.


Het bedrijf van Hendrik Pinas, met rechts zijn 
meertje voor irrigatie-water









Daarna zijn we met meneer Pinas naar het landbouwbedrijf van Gavin LePita, die op een zelfde wijze van toepassen van irrigatie en opzet kool, kouseband, watermeloen, papaya en antroewa verbouwde. We spraken met beide boeren over gewassen en hun kwetsbaarheden, insecticiden, bemesting en irrigatie.

Het bedrijf van Gavin LePita

Als afsluiter liet meneer Pinas ons het naburige Peto-Ondro zien waar hij zich middels stichting Anomico inzet om boeren uit het dorp bij te staan middels trainingen en adviezen.

Samengevat een zeer leerzame ochtend die ons zeker van pas zal komen bij ons project. Meneer Pinas heeft ons toegezegd graag bereid te zijn mee te denken en helpen, wat met zijn kennis en kunde een grote bijdrage zal leveren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers