donderdag 18 november 2010

Pelgrimkondre!

Hallo!

We verblijven inmiddels al een week in Moengo, maar eergisteren was het dan toch eindelijk zover, we vertrokken onder begeleiding van meneer Dijkman naar Pelgrimkondre!

Het was erg leuk om na zo lang erover gesproken en geschreven te hebben eindelijk een keer echt in Pelgrimkondre te staan. We wisten daarom wel dat Pelgrimkondre niet erg groot was, daar was niets van gelogen. Pelgrimkondre bestaat uit 1 oud houten woonshuis waar de dominee en zijn vrouw, het plaatsvervangend schoolhoofd, wonen, 2 nieuwere huizen gebouwd ongeveer 7 jaar geleden, een vervallen internaat waar ook nog iemand woonachtig is en de Leitzelschool. Verder staan er nog enkele vervallen en verlaten panden of restanten daarvan. Het is erg duidelijk dat Pelgrimkondre echt een centrumfunctie heeft voor de omliggende dorpen, maar er wonen verder weinig mensen.

Kerk van Pelgrimkondre

Meneer Dijkman vertelde over de situatie voor de oorlog, dat Pelgrimkondre toen een medische post had en er runderen graasden. Dit blijft niet alleen tot Pelgrimkondre, ook in Moengo en waarschijnlijk heel Marowijne is enorm veel vergane glorie, allemaal kapot gemaakt in de oorlog.

We spraken in Pelgrimkondre ook nog twee boeren, waarvan een ook dominee was die tevens de school en de kerk beheerde en ons samen met meneer Dijkman door het dorp leidde. De gesprekken waar zeer interessant, zeker omdat de ene boer net was begonnen met het houden van kippen en de andere voor het eerst watermeloenen in de droge tijd had geplant, wat overigens niet echt een groot succes was gebleken. Er wordt dus wel al het een en ander geprobeerd, sommige mensen veranderen al oude gewoontes. Verder spraken we met hen over de problemen, mogelijke oplossingen en successen.

Bezoek aan de landbouwgrond van de dominee

We bezochten ook de basisschool, de Leitzelschool, van Pelgrimkondre. Deze is recent gerenoveerd en is in zeer goede staat, zowel het pand als de banken en tafels. Tussen schoolgebouw en het naastgelegen internaat was het oude schooltuintje, hier zal waarschijnlijk ook onze kas komen te staan. Opvallend is wel dat vrijwel alle panden, zelfs de onbewoonde en het toiletgebouwtje van de school, een waterreservoir hebben om regenwater op te slaan. In het geval van de school en het internaat werkt dit (nog) niet aangezien er geen dakgoten zijn, bij het internaat is het merendeel van de dakgoten eraf gevallen en lekt de tank. Dit is jammer aangezien de dominee verteld dat de school nu geen drinkwater heeft, wat waarschijnlijk dan ten kosten zou gaan van het opgeslagen regenwater in ons kassensysteem. Het is helemaal cru omdat de investering, zowel financieel als in tijd voor het zetten van nieuwe dakgoten zeker niet groot is.

De achterkant van het internaat en op de voorgrond het voormalig schooltuintje, hier zal de kas komen te staan.

Voor vertrek spraken we tevens nog het vervangend schoolhoofd die erg blij was met onze plannen. Mevrouw Mavis lijkt een zeer capabel en behulpzaam persoon, net als haar man, wat zeker nog van pas komt in ons project. We hebben met de dominee afgesproken dat we binnenkort in een kerkdienst even komen vertellen over ons project zodat het dorp weet waar wij mee bezig zijn. De dominee gaf ons trouwens als cadeau 3 kokosnoten, een zuurzak, wat kleine zure appeltjes en een tros bananen mee, heerlijk en vers!

Voordat we terugkeerden naar Moengo hebben we ook nog even Kraboe Ollo bezocht, het buurdorp. Dit dorp is velen malen groter, maar ook meteen stukken armoediger dan Pelgrimkondre. Het dorp is een aaneenschakeling van zelf getimmerde huisjes zonder patroon of opstelling. Helaas was het een feestdag waardoor alle mannen weg waren naar hun kostgrondjes, het dorp was op wat vrouwen en sommige kinderen na uitgestorven. We bezochten een kostgrondje met vele verschillende gewassen grenzend aan het dorp en een vrouwtje dat samen met haar  kinderen cassave verwerkte tot kwak. De cassave kwam van haar kostgrondje, de kwak verkocht ze in Moengo. Daarna vertrokken we weer naar Moengo, we zullen vrijdag terugkomen voor de andere dorpen en met een duidelijke vragenlijst en analyse methode om een goed beeld te kunnen krijgen van de landbouw in het ressort.





Moeder en kinderen bereiden kwak uit cassave, links wordt het gedroogd, rechts wordt het gebakken.

          
                         Een kostgrondje wordt geprepareerd, ofwel afgebrand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers